donderdag 24 oktober 2013

155km Trekken, sleuren en stampen


Het gaat goed vooruit, er staan reeds 155km op de teller van de roets. Deze week reed ik 2 maal naar het werk en dan loopt het snel op met meer dan 60km per dag.

Dinsdag was mijn eerste rit echte rit en ik was benieuwd hoe snel en hoe vlot ik de afstand kon overbruggen. Het kwartier vroeger opstaan was niet echt nodig want ik was maar 5 minuten langer onderweg dan met de mango. De spierpijn de dag erna bleef uit en ik voelde alleen een lichte stijfheid. Test geslaagd, de roets kan actief worden ingezet voor woon-werkverkeer bij de goed weer.
Op het werk had een collega naar de achterrem gekeken en bijgesteld, hij deed half werk want de rem was mooi gecentreerd maar de remkracht was verdwenen. Thuis nog een beetje bijgeregeld en nu doet hij het goed, probleem opgelost.

Vandaag voorspelden ze prachtig weer dus terug met de roets naar het werk. De ochtend begon al niet zo goed want de knoop schoot uit de snek en ik mocht 1 km van huis al herstelwerken uitvoeren. Met 5 minuten vertraging kon ik verder en lette goed op met het schakelen.
Tijdens de pauze kuis ik de volledige fiets, verdik de knoop en herspan de terugkeerelastiek. Deze had ik 1 keer te weinig rond de revolver gedraaid. De terugrit was zalig, een zonnetje en geen wind.30km/u verscheen regelmatig op de teller.

De rustige slag beweging is erg ontspannend, het is erg inspannende en ontspannende beweging tegelijk, gewoon genieten. De stilte in vergelijking met de mango brengt ook rust.
In de mango ben ik ook snel afgeleid: iets drinken, eten, gsm checken, ...
Met de roets is enkel roeien aan de orde, geen mogelijkheid tot afleiding. Drinken al rijdende lukt nog niet, dus dan stop ik gewoon even, ook iets dat ik anders nooit doe.

Voorlopige conclusie: Roetsen is DE MAX

ps: ik moet nog mijn vrouwke bedanken want had het niet aan haar gelegen had ik deze roets niet gekocht.

Verklarende woordenlijst:
Roets = een roeifiets
Roetsen = het rijden/roeigen met de roets
Snek = "Cassette" achteraan.
Slag = heen en weer gaande beweging: de roeibeweging
terugkeerelastiek = zorgt ervoor dat de aandrijfkabel terug word opgerold tijdens 2de deel van de slag.

8 opmerkingen:

  1. De roeifiets is een prachtige machine en het fijne is dat je echt kan roeien op de fiets, althans zo ervaar ik dat. Je moet even weten hoe alles werkt, maar dan heb je er verder weinig onderhoud aan en de dyneema kabel hoef je niet schoon te maken zoals een ketting. Ik roets nu 3 jaar met veel plezier, waarvan 2 jaar met mijn 209.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Roeifietsen is verslavend! Eind 2003 begon ik ermee, en roets sinds 2010 op 'n blauwe carbon 209, die inmiddels is bijgewerkt tot de laatste stand van de techniek (stijver frame, verbeterde montage van de boegspriet, verbeterde snek en revolver). Inmiddels staat er bijna 7500 km op de teller. Sinds kort heb ik er een spiksplinternieuwe zwarte 209 bij, als reserve-exemplaar :-). Binnenkort roets ik 10 jaar, en ik vond dat ik bij deze mijlpaal mijzelf best kon trakteren op 'n roets erbij :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blij dat je de verslaving ook te pakken hebt, let vooral op een.lichte slag, teveel kracht zetten kan vanalle spieren en aanhectingen serieus schade toebrengen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat je zo enthousiast bent. Net als Teun pleit ik voor een ontspannen slag.

    Ik vond je titel dan ook een beetje 'verontrustend'. Trekken, sleuren en stampen zijn nou niet echt woorden die ik met roeifietsen associeer.
    Het laatste stukje, waarbij je de ontspanning beschrijft, stelde mij wel weer gerust.

    Geniet en forceer vooral niets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De titel geeft inderdaad een verkeerde indruk.
      de tip van een ontspannen slag heb ik al paar keer gehoord en daar probeer ik op de letten.
      Alleen bergop heb ik veel kracht nodig om boven te geraken. zal de volgende daar ook iets lichter proberen.

      Verwijderen
    2. Het eerste dat Derk tegen nieuwe roeiers zegt, is dat je voor je gevoel extreem licht moet roeien. Het tweede dat hij zegt, is dat je NOOIT moet zwaaien op een roeifiets ;)
      Sommige beginnende roeifietsers vinden dat op hun roeifiets het verzet niet zwaar genoeg kan. Zelfs de Europees kampioen rijdt met hetzelfde verzet en die haalt snelheden boven de 60km/u. Het meest waarschijnlijke is dan toch dat die beginnende roeifietser met een te zwaar verzet roeit.
      Natuurlijk kost het kracht om heuvel op te roeien, maar met een bergsnek heb je genoeg mogelijkheden om terug te schakelen. Met zo'n bergsnek roeien ze zelfs op Kreta.

      Verwijderen
    3. Het niet zwaaien had ik zelf al geleerd.
      Een hogere cadans is dus beter dan een zwaar verzet.

      Verwijderen
  5. Zoals beloofd de site waarop een goede uitleg staat over het afstellen van de BB7 schijfrem: http://www.sunrider-cycles.com/downloads/BB7_Netherland.pdf

    Het is blijkbaar geen site maar een pdf-bestand van een site, maar dat maakt voor het gebruik niet uit :)

    Zwaar verzet is uiteraard nooit verstandig. Soms kan het even niet anders, maar ik zou het nooit langere tijd doen.
    Op een roeifiets loop je namelijk heel gemakkelijk blessures op.
    Bekijk anders eens wat filmpjes op YouTube en dan vooral de toertochten en niet de wedstrijden ;)

    Ik heb er uiteindelijk bijna een jaar over gedaan, voordat ik echt een fijne en goede bij mij passende roeislag te pakken had.

    Veel plezier en geniet.

    BeantwoordenVerwijderen