woensdag 9 oktober 2013

710km op 1 dag

27 september wordt een lange dag met veel auto kilometers maar met een goed doel. Ik ga namelijk 2 nieuwe ligfietsen gaan halen op 1 dag :) Welke dit zijn komt in een volgende bericht (kwestie van er de spanning in te houden)
Eerst moet ik naar Peutie voor een examen, om 5u30 vertrokken en om 7u00 aangekomen, vlotjes maar toch al druk verkeer. Met de trein doe ik er een half uur langer over, geef mij dan maar de trein waar ik me kan ontspannen met een dutje en een goede film. Het examen gaat vlotjes en na de middag mogen we vertrekken.
Mijn volgende stop ligt een half uur rijden verder : Duffel. Daar aangekomen wordt de fiets goedgekeurd, afgerekend en ingeladen. Volgende stop : Den Helder, een ritje van 260km.

Op de grens met Nederland is er file en 20 minuten vertraging, het vervolg van de rit gaat vlotjes en zonder problemen. Het valt me op hoe anders het verkeer en de autostrades zijn in Nederland tov België. Zo zijn er opvallend minder vrachtwagens. Op de Belgische autostrades vormen deze vaak een muur op het eerste vak zodat personenvervoer meestal op het 2de en 3de vak gebeurd. Er zijn ook opvallend veel 2 vaks wegen in Nederland, maar door het geringe aantal vrachtwagens is dit geen probleem. De kwaliteit van het wegdek is beter en de doorstroming gebeurd vlotter. Op de Belgische autostrades kom je regelmatig putten en spoorvorming tegen.
Het blijft wel goed opletten wat de toegestane snelheid is door variabele borden.

Op de radio spreken ze van een uitzonderlijke avondspits van 110km door een aantal ongevallen. In België is 110km ook een uitzondering door weinig file.
Vroeger was het "filealarm" op Studio Brussel 200km. Dit werd wekelijks enkele malen overschreden zodat ze de grens hebben opgetrokken naar 400km.

De laatste 60km naar Den Helder zijn via secundaire wegen met daarnaast een ventweg of afgescheiden fietspad. Iets waar we in ons Belgenlandje alleen maar bewondering en respect voor kunnen tonen.

De verkoper van de fiets is snel gevonden en na beetje uitleg, overmaken van het geld en 5 minuutjes de benen strekken begin ik aan de terugweg.

350km non stop rijden en om 21u40 ben ik blij om thuis te zijn. De hongerklop slaat toe en een portie frieten met een pint spoelen dit weg. Autorijden vind ik een zware inspanning op de fysiek.

Ik sta niet te springen om een uur of meer met de auto te rijden dus zo een monsterrit gebeurd maar uitzonderlijk. De laatste keer was dit naar Groningen om mijn Mango te halen. Om fietsen op te laden heb ik dus wel wat over.

1 fiets vloog bij thuiskomt op de zolder en de andere fiets in de garage.


Grotere kaart weergeven

2 opmerkingen:

  1. ik zie dat je de omgeving Rotterdam gemist hebt, dan worden je observaties over weinig vrachtwagens en goede doorstroming ineens heel anders kan ik je vertellen. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De N9 een secundaire weg naar Den helder ? ok, het is geen snelweg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen