vrijdag 30 maart 2012

F-Lite banden op mango+ = geen probleem

Die befaamde F-lite banden die superlicht zouden moeten rijden, behoorlijk lekvrij zijn en voor optimaal comfort zorgen wil ik wel keer proberen.
1 probleem: ze zouden blijkbaar niet passen op een mango.

Ongelovige thomas die ik ben meet ik het na en zie niet onmiddellijk het probleem. Toevallig kom ik te weten dat een mede ligfietser uit Deinze deze banden op zijn greenmachine wil leggen en ze heeft besteld bij flevobike.
Ik vraag of ik ze een keer mag passen en dat is geen probleem. In ruil mag hij een ritje maken met mijn mango+ (dat beviel hem heel erg, mijn excuses aan zijn vrouw waar hij nu tegen aan het zagen is om ook zo een machien te mogen aanschaffen)

De 2 nieuwe banden liggen mooi te wachten als ik aankom en 15 minuten later liggen beide banden mooi om de velg. De f-lites laten zich mooi centreren en monteren heel gemakkelijk

De dikke band geeft nog een 7mm speling tss de wielkas en de band aan beide zijden
Het rijden en sturen blijkt geen probleem en het opmerkelijk hoe stil de fiets opeens wordt. Het gezoem die de marathons veroorzaken is verdwenen.

Een testrit met korte bochten enkele putten en grint vormen geen probleem. De draaicirkel is iets groter maar niet problematisch.
Na 10km worden de banden terug vervangen door de marathons. (jammergenoeg)

Hoe komt het nu dat ze op andere mango's niet passen? Waarschijnlijk zijn de wielkassen veranderd in loop van tijd. Ik meet 54cm onderaan de wielkas als breedte op. De breedte van de velg is 25mm

Mijn F-lite banden zijn alvast besteld.

3 opmerkingen:

 1. Ik had inderdaad al wel eens vaker gehoord dat de wielkasten van een Mango Plus iets groter zouden zijn dan die van een een gewone Mango. Goed nieuws in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Staat wel mooi zo'n "vette" band.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zie je maar weer, een dwarsligger kan het wiel weer opnieuw uitvinden. ;-)
  Ik had vastgesteld dat de F-Lite niet in een Mango past. Dit gegeven heeft Wim S. op zijn veel gelezen blog overgenomen. Zo ging het rondzingen. Een Mango+ is dus een uitzondering. Daar wordt ook een totaal nieuw door Sinner ontwikkelde plug voor de body voor gebruikt.
  Wees er blij mee en zeg het voort. Ik heb er ontzettend veel plezier en vooral comfort van de F-Lites gehad onder mijn Quest. Ik mis ze.

  Zal ook verschil maken met het nemen van gootjes en spoorlijnen.....

  BeantwoordenVerwijderen