vrijdag 17 augustus 2018

Yuba Mundo electrified

In mijn aankondiging bericht over de aanschaf van de yuba mundo vermelde ik al dat ondersteuning toevoegen op de planning stond.

Materiaal
Er werd uiteindelijk gekozen voor een bafang middenmotor van 250W. De populaire Bafang BBS01 met batterij op het frame.
Deze motor heeft zijn degelijkheid al bewezen en onderdelen of informatie is gemakkelijk te vinden op het wereld wijde web mochten er problemen voordoen.
Het voorblad is 44T er werd gekozen voor de 850C LCD display
Kostprijs: 450€

850C display, mooie en duidelijke informatie.
met usb oplaad functie (je weet maar nooit)
De batterij werd besteld bij enerprof.de. Dit is dezelfde shop waar Jan zijn batterij bestelde. De levertermijn is erg lang met meer dan 2 maand maar de prijs is dan wel heel laag.
Met een 36V 17,1Ah komen we op 615,6Wh en geraken we al een pak ver gefietst. Deze batterij is overgedimensioneerd voor rondjes te rijden in stad maar ook bruikbaar voor die uitzonderlijke rit naar het werk.
Kostprijs: 320€


Installatie
De installatie verliep redelijk vlot en na een paar uur zat alles mooi geïnstalleerd en kon de eerste testrit gereden worden.
De batterij monteren was de moeilijkste stap want de drinkbushoudergaatjes kwamen niet overeen met de plaats van de batterij. Een beton L profiel loste dit op en zorgde voor een degelijke bevestiging.

De installatie van de motor, display, remmen verliepen vlekkeloos en eenvoudig. Je kan niet missen bij de aansluiting. Enkel de wielsensor voor het achterwiel moest verlengd worden omdat het achterwiel verder staat dan bij een gewone fiets.




Uiterlijk
Ik kreeg alvast positieve opmerkingen over de installatie kwa uiterlijk, het doet geen afbraak aan de fiets en alles ziet er proper en professioneel gemonteerd uit.
Ordeel zelf:





Testen en rijden

De eerste 40km zitten er reeds op en de batterij staat op 35V. benieuwd hoever het bereik is bij normaal gebruik. De variatie van rijden samen fietsende kindjes of grote boodschappen zorgt wel voor groot verschil van afstand.

Het rijden met ondersteuning is voor deze transport fiets een echte verademing. Boodschappen, het containerpark of ergens naartoe met de kindjes achterop is nu een droom geworden en geen opdracht. De functionele afstand is nu een pak groter geworden.
Karton naar containerpark brengen

To Do
De verlichting kan aangestuurd worden met de Bafang. deze integreren zorgt dan ook voor zorgeloos licht in de donkere maanden die er weer aan zitten te komen. De nodige lampjes liggen klaar en enkel de kablage moet nog worden verzorgt.
Het huidige slot dat we gebruiken voor de fiets is ook onvoldoende. Te kort en niet veilig genoeg. Een beugelslot past jammer genoeg niet. 

2 opmerkingen: