zaterdag 29 oktober 2016

6 sterren op schaal van Wilco

Dagelijks kilometer vreten, ik sta er weinig meer bij stil na 5 jaar. Tot het eerste cijfertje op de teller plots veranderd.

Dat kan toch al tellen, 1 en halve keer de aardbol rond. Zelf ben ik er weinig van onder de indruk. Maar blijkbaar moet ik trotser zijn op deze prestatie want de landelijke radio  studio Brussel belde me 25 oktober tot 2x toe om een woordje te richten via de ether. En via facebook kreeg ik toch ook vele felicitaties.

De mango zelf verdiend de meeste eer. Want na 60.000 km met dezelfde ketting, lagers, kogelkoppen, tandwielen heeft hij al mooi werk geleverd. 
Tijd voor een verwenbeurt om dit te vieren. Zo werd hij al mooi gewassen en in de wax gezet, van een nieuwe banden voorzien en gaan we samen volgende maand voor een onderhoudsbeurt naar Sinner.

Banden

Lekker dikke sloffen vooraan: Schwalbe 50-406 Big Apple 
Nog dikker achteraan: Schwalbe 55-406 Big Apple 

banden bevoorrading. 3 big apple en 2 marathon green

Achteraan ligt er al altijd een big apple 50-406 en deze is nu vervangen na 18.000km door 55-406. Dat paste nog net in de mango+. De 50mm banden voorraan passen ook mooi in de wielkassen wat de draaicirkel iets groter maakt maar geen probleem vormt op mijn dagelijkse route.

De snelheid is merkbaar hoger dan met de marathon green. Al moet de druk wel regelmatig gecontroleerd worden (5bar voor, 4 bar achter)

Onderhoud

De afspraak bij sinner is gemaakt en de dag is vrijgemaakt. Er staat veel op het programma:
 • vernieuwe stuurophanging
 • nieuwe kogelkopjes, lagers, veren, stuur
 • omgekeerde kettingspanner
 • nieuwe primaire en secundaire ketting, pions, versnellingkabels,
 • onderhoud remmen
 • nieuwe lagers in achterwiel
 • Alle bewegende delen dus...

11 opmerkingen:

 1. Ik vind het toch ook wel een hele afstand! Op naar de honderdduizend.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Birger, ik vind je een superster!

  Groete, Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Flink gereden, zeg. En een nieuwe trend gelanceerd? Een ster per 10000 km. Telt dat voor de fiets of tel je door over alle velomobielen heen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nog steeds onderweg naar m'n 4e ster dus ik vind zes sterren een heel mooie prestatie. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Proficiat Birger! Gewoon lekker doorfietsen, zoals je schrijft gaat het kilometervreten ongemerkt, en vindt je het zelf allemaal normaal. Anderen zien dat vaak heel anders!
  @Jan, Wilco voerde het sterrensysteem in, 10.000 km/ster, de zogenaamde schaal van Wilco. Wilco heeft zijn eerste velomobiel, dus of het voor de fiets telt of voor de persoon weet ik niet.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Adri,

   Zeker omdat jij nu een nieuwe fiets besteld hebt wordt dit een actueel onderwerp. Ik zal binnenkort een voorstel tot het 'universele sterrensysteem der velovaarders' indienen.

   Groeten, Wilco.'

   Verwijderen
  2. Prima Wilco,

   Ik ben benieuwd naar je voorstel! En zal het er waarschijnlijk gelijk mee eens zijn.....☺
   Je ziet nu inderdaad dat mensen die verschillende fietsen gehad hebben bij elke fiets een kilometerstand hebben, het zou mooi zijn als er een soort systeem was om het persoonlijk totaal te registreren.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 6. Voor tweedehandsfietsen sterren in twee kleuren. In mijn geval vier-en-halve grijze ster voor de eerste eigenaar, zes-en-halve ster voor mij. 11 sterren voor de fiets. Maar niet meer met dezelfde kogelkopjes ketting en wielen. 60k met één ketting, sjongejonge. Ik dacht dat ik met 45k het al goed deed. En kogelkopjes gaan bij mij 20k mee, misschien omdat ik die demontabele (met veertje) monteer. Makkelijker in onderhoud maar minder duurzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van mij zou nogal sterretjes zien, 15 al :D En 't is ook een Mango. Kettingen gaan lang mee hoor, die van mij is nu aan de tweede bezig en die geeft na zo'n 75000 km nog altijd geen problemen. De cassette op de tussenas is zelfs nog origineel.

   Verwijderen
 7. Leuke sticker! Hoe kwam de media je op het spoor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. had in een waas van fietsverbijstering een berichtje gestuur bij het vroege vogel programma (om 6u smorgens)

   Verwijderen