donderdag 26 april 2012

Gratis fietsnavigatie


Vandaag rijd ik mee aan een militaire rit: dwars door de westhoek vertrekkende uit Ieper. S' avonds rijd ik nog snel even naar kruiskerke. Zo komt mijn dagtotaal op 165 km. Niet slecht want echt moe ben ik niet. 1 lekke band kan de pret niet bederven.
Maar daar gaat deze post niet over, het gaat over fietsnavigatie. Een fietgps zou ik soms goed kunnen gebruiken (zeker vandaag), maar die dingen kosten snel +200€ en voor die enkele keren dat ik hem zou gebruiken is het te veel geld.

De Navigatie

Mijn smartphone (een Samsung spica) heeft gps en die heb ik altijd bij. Een kleine zoektocht op het grote web doet de applicatie Osmand in het oog springen. Gratis om te gebruiken en talloze opties.
Zo kan je mappen op voorhand downloaden, navigatie via gpx tracks of via een berekende route.
Perfect zal ik het niet noemen. Wijk je af van de gpx track dan toont hij enkel een rechte lijn terug naar de route, geen berekening via wegen. Ik heb thuis de vector kaart van Benelux en Engelse stem gedownload. Om een mysterieuze reden werkt de Nederlandse  stem niet.
Rijd je enkel de berekende route, dan stuurt hij je soms wel keer rond. Zo wijkt hij van een recht fietspad af om een 200m  een parallel weg te volgen om terug op hetzelfde fietspad uit te komen.

De kaart volgt mooi waar je rijd en geeft een duidelijk overzicht. De stem is duidelijk maar durft wel eens teveel instructies geven. Ook fietspaden worden gebruikt als je de fiets instelt als voertuig. 

Ik gebruikte Osmand vandaag om van Ieper terug naar huis te rijden en dat verliep heel vlotjes. Hij stuurde mij zelfs langs prachtige fietspaden die anders nooit had gevonden. S' avonds kom ik zonder problemen op mijn bestemming via landelijke wegen.
Na 65km navigatie blijkt de batterij nog half vol. Het nood usb kabeltje heb ik dus niet nodig.

De installatie

Een gps systeem is 1 ding maar je moet hem wel nog kunnen monteren in/op je fiets. In mijn velomobiel plaats ik mijn gsm altijd op de rechter wielkast in een uitgesneden stuk moes.  Gratis, dempend en heel snel om in en uit te nemen. Hoofdzakelijk wordt hij gebruikt onderweg voor de radio, mails en sms. Dus occasioneel neem ik hem ter hand. Voor gps informatie is dit echter te ver verwijderd van je ogen en van de weg.

Een houdertje op het stuur werkt veel beter voor navigatie. Een stukje plastiek en 2 velcro linten bieden een deftige oplossing en weeral gratis.
Misschien niet zo geschikt voor een open fiets, maar zeker ook daar bruikbaar bij zonnige dagen.
Voor mij is het alvast een blijvertje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten