dinsdag 2 juni 2015

Lichtfront tocht

Op 17 oktober 2014 werd in west-vlaanderen de eerste wereldoorlog herdacht via een ketting van vuur lang de vroegere frontlijn over een afstand van 80km :: Het lichtfront :: een
Een medeligger kwam op het idee om deze frontlijn af te rijden en zo een ode te brengen aan de eerste wereldoorlog.

Afgelopen zondag was zover. Het aantal deelnemers was beperkt door verschillende redenen.
- Het vertrekpunt lag in Ploegsteert, een uithoek van België.
- Het eindpunt lag in Nieuwpoort, zo een 55km van het vertrekpunt. Dus als je met de auto naar het vertrekpunt ging moest je nog terugkeren. Niet praktisch, maar het is eens iets anders dan een rondje.

Met de fiets naar Ploegsteert van mij thuis is zo een 60km. De tocht is 85km en van nieuwpoort naar huis 55 km. Dat is een mooi dagtotaal van 200km.
Mijn interesse is groot voor beide wereldoorlogen en neem met grote verlangen deel aan deze tocht. De bandjes van Bango worden bijgeblazen en de ketting nog eens gesmeerd.

Vertrek

De start begint aan het indrukwekkende berks cemetery. De eerste 60 km zitten er al op, waarvan 45km langs het leiejaagpad aangesloten met een oude spoorwegbedding. Zalig rijden, al is de regen wel vervelend.


Berks Cementery (foto Door Wernervc via Wikimedia Commons)
Met 3 velemobielen en 1 trike vertrekken we met lichte regen door het heuvelland. Het gaat goed voorruit, we genieten van het landschap en de oorlogsmonumenten. Het Iers vredespark, Hill 60, Tyne Cot cemetery, talloze engelse begraafplaatsen en houden even halt aan een duitse begraafplaats in Langemark Poelkappelle.

Tyne Cot (foto Door Bnustudent via Wikimedia Commons)

Het heuvelland ligt achter ons, tijd voor een glazen boterham (st Bernardus triple van het vat) en na een uurtje pauze zoeken we de ijzer op. De streek is bezaait met oorlogsherinneringen, je kan geen 5 km rijden zonder een herdenkingskruis, kerkhof of monument tegen te komen dat je herinnert aan de slachting van 100 jaar geleden. 50.000 graven rijden we voorbij. Dan spreken we nog niet over de miljoenen namen die gegraveerd staan van onbekende soldaten.

We zien Diksmuide als van ver door de iconische ijzertoren die boven de vlakke polders uitsteekt. AVVK prijkt bovenop: Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus.


Ijzertoren (Door Mark Ahsmann via Wikimedia Commons)
Na Diksmuide komt de dodengang, het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog.

Dodengang (By ViennaUK via Wikimedia Commons)


We eindigen bij het Albert 1 monument in Nieuwpoort. Dit monument is indrukwekkender dan waar we begonnen zijn. Een ideale afsluiter van een mooie tocht.
We hadden geen tijd om overal te stoppen of we waren 3 dagen onderweg. Misschien een idee voor de toekomst?

Albert 1 monument Nieuwpoort (Door Mark Ahsmann, via Wikimedia Commons)
In Nieuwpoort splits de groep in 3, Hans en mezelf rijden richting Diksmuide. Jan blijft nog wat plakken en Erik gaat via een andere route richting Ieper.

De terugrit naar huis werd ingezet. Via de Frontzate (het voormalige traject van de spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort, soms ook gekend als Lijn 74) komen we terug in de eerste wereldoorlog terecht, met bunkers, zandzakken en figuren/taferelen uit de eerste wereldoorlog. Ik krijg nog even te maken met een hongerklop en werk snel wat eten en drinken weg. Het gaat vlot en mooi op tijd kom ik thuis aan.

Met 200km op de teller en een gemiddelde snelheid van 25km/u kom ik thuis, tevreden en voldaan.

Het was een fietstocht vol natuur en geschiedenis, eentje om ter herinneren en om zeker nog eens te doen.

De gereden track. vertrekkend van Tielt


3 opmerkingen:

 1. Mooie tocht Birger, en zeker interessant!

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie tocht birger! En zo te lezen heb je ook een deeltje stroroute gedaan :) die neem ik iedere dag naar en van ieper.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vind ik ook wel het nadeel van lange tochten: om nog een beetje op tijd thuis te komen kun je lang niet overal stoppen of helemaal niet stoppen. Ach ja, alles heeft z'n prijs.

  BeantwoordenVerwijderen