vrijdag 16 januari 2015

Verlichting en montage


Velomobiel verlichting en montage op een velomobiel, het is een hot blog topic momenteel.
Mijn oplossing voor het verhogen van de zichtbaarheid ging ook net gepost worden 1 dezer dagen. En hier is hij dan :)
  

Voorlichten

De mango+ was bij aankoop uitgerust met een Busch & Müller IXON IQ Speed bovenop en eentje in de neus. De lamp bovenop gebruik ik meestal in dimstand. Die in de neus wordt ingeschakeld op niet verlichte wegen.
Van de iq speed bovenop ben ik erg tevreden, laag in verbruik bij dimstand en goed zichtbaar. Van verschillende collega's kreeg ik de opmerking over een goede verlichting te beschikken.

Reeds enkele jaren speel ik met het idee om de breedte van de fiets meer te benadrukken door ook een lamp rechts te monteren. Eerdere pogingen met aangepast lichten draaiden op niets uit.
Via een collega ligfietser kon ik bij toeval een extra iq speed op de kop tikken.
De lampen werden beide voorzien van een stukje plakband om verblinding te voorkomen van mezelf.


Ik heb nu  3 IQ speed lampen op/in mijn fiets.  
Via een hoekprofiel, buisje en moer/bout werd er een simpele maar effectieve houder gemaakt.
De lak wordt beschermt door zachte velcro onder de houder

Dit is de houder geleverd door Sinner

Eenvoudig te monteren/verwijderen en een plaatsje voor eventuele camera


De rechtse lamp werd aangesloten op dezelfde schakelaar als het linkse voorlicht en achterlicht maar met een extra schakelaar ertussen zodat ik deze eenvoudig kan aanleggen waar nodig (drukke steden, tegenliggers op fietspad, bij regenweer)
Beide toplichten actief

Enkel de neus verlichting


Achterlicht

Achteraan doet de led strip het nog altijd uitstekend. Buiten een paar extra druppels secondelijm en 3 kapotte leds ben ik erg tevreden over. Het verhoogt de zichtbaarheid en hoogte van de fiets aanzienlijk in het donker. Het ziet er ook nog cool uit.
Het rem/mistlicht werkt jammer genoeg niet meer. er zit een onderbreking in de bedrading maar heb het probleem nog kunnen lokaliseren.


Batterijen.

De verlichting wordt gevoed door 2x 6v accupack die ik kan selecteren via een dubbele schakelaar. In de toekomst moet er nog een zekering voorzien worden tegen overbelasting.
Via een Volt/Ampere meter heb ik altijd zicht op de status van de batterijen en het verbruikte vermogen. (@velomobielproducenten: dit zou standaard geïnstalleerd moeten worden. A must have)

De originele batterij heeft een lagere spanning en dan gaat de iq speed automatisch op dimstand (vind ik erg handig) De 2de batterij wordt dan hoofdzakelijk gebruikt voor MAX licht en bevat meer capaciteit)
huidige V/A meter zit wel beter weggewerkt (dit is oude foto)

Standaard rijd ik met 1 IQ speed op dimstand en ledstrip+achterlicht. Dit verbruikt 0,2A max op 6V. Goed voor een ganse dag licht. Meestal duid de meter zelf 0A aan (foutmarge op V/A meter). Bij het 1x grootlicht gaat het verbruik naar 0,6A.
3 opmerkingen:

 1. Sinds een maand rijd ik ook met drie van die schijnwerpers. Ik moet zeggen in het donker zien automobilisten nu wel dat er iets breeds hen tegemoet komt, daar wordt duidelijk rekening mee gehouden. Ook zijn de bermen goed verlicht waardoor ik kan zien wat daar allemaal inzitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Idem, het is echter wel belangrijk om lampen die een ronde lichtbundel hebben van boven af te schermen anders ben je iedereen aan het verblinden.

  Ik vind de lichtvlek die op de zijkant van de VM ontstaat ook enorm de veiligheid vergroten. Verkeer van opzij ziet nu echt dat er iets rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daarom vind ik deze IQ speed geweldig. ze hebben een vierkante lichtbundel die mooi verdeeld wordt over het wegdek en geen tegenliggers verblind.

   Verwijderen