zondag 18 augustus 2013

Onderhoudswerkzaamheden

Het is stil op mijn blog, dit niet enkel omdat het zomer is maar vooral omdat ik veel cursus moet volgen in Brussel en met extra werkzaamheden thuis er weinig tijd en zin voor de computer overblijft.
Er gebeurde wel veel onderhoud aan bijna alle fietsen. Dus nu in 1 uitgebreid bericht

Flevotrike
De flevotrike zitting werd onder handen genomen: volledig afgeschuurd, gaten gevuld, terug geschuurd, gevuld, geschuurd en uiteindelijk geschilderd. Het resultaat is niet perfect maar voor een eerste maal met deze materie te werken is het voor mij bevredigend. Wanneer ik keer tijd heb moet de frame ook eens geschuurd en herspoten worden.
veel lijmresten en gaten
na veel schuurwerk
alles geplamuurd en geschuurd
eindresultaat
Johny Loco
Een nieuw achterlicht vervangt het vanaf begin slecht functionerende achterlicht. Het is schandalig dat er zo een slecht achterlicht bij zo een mooie fiets wordt geleverd.
Bij het trappen voelde en hoorden we gekraak (heel vervelend). Na wat zoeken was het probleem simpel van de baan door de trapas aan te spannen en te smeren. De pedalen werden ook vervangen door enkelzijdige spd (bedankt Ronny voor de schenking)

Brompton
Een maand heb ik gebruik gemaakt van de Brompton om naar Brussel te treinen. Na 2 weken sneuvelde het voorlicht, 2 dagen erna het achterlicht. Een nieuw lampje herstelde tijdelijk het voorlicht, maar na dit 2 keer vervangen te hebben zal ik op zoeken moeten naar sterkere lampjes. Het achterlicht werd vervangen door een ander led achterlicht van 4€. Kijken hoe lang dit overleefd.
Ook de achterderailleur deed even moeilijk, na even zoeken bleek de kabel niet de correcte lijn te volgen.

Vero vouwfiets
Ook hier werd er aan de verlichting gewerkt. De achterreflector werd vervangen door een achterlicht op batterijen (terug bedankt Ronny voor de schenking)

Mango
Het moest er keer van komen ==> Bango onderhoud.
De teller staat op 27.000 km en veel echt onderhoud is er niet gebeurd (zie het onderhoudsboekje)  buiten de ketting smeren en bandjes vervangen/blazen en wat kleine werkzaamheden.

Overlangs kon ik er niet onderuit, er stond een tocht van 170 km op het programma met vele afdalingen. De remmen gaan open en worden uitgeblazen, gekuist en aangespannen.
Maar na 20km breekt de linker remkabel en mag ik bij de lokale fietsenboer (Plum in Gent) een nieuwe kabel installeren. Tijdens de installatie merkt ik dat de rembuiten kabels ook aan vervanging toe zijn en stop in de namiddag bij fietser.be voor een paar jagwire kabels. Deze worden pas 2 maand later vervangen.

Er zat al enige tijd veel speling op het stuur. Het nieuwe stuurblokje dat al een half jaar in de kast ligt wordt eindelijk geïnstalleerd.

Verder werd de ketting gesmeerd en de fiets volledig gewassen en uitgebreid in de wax gezet. Alle krassen verdwenen als sneeuw voor de zon en de fiets blinkt als nieuw.
2 opmerkingen:

 1. Die stoel ziet er in mijn ogen weer prima uit!
  En niet perfect? Wat dan nog? Perfectie bestaat niet! Hier valt toch prima mee te leven?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zal nog een extra laagje verf opmoeten.
   Het oppervlak is ook niet perfect glad, er zijn nog verschillende putjes te bespeuren.
   Maar dit zal zo blijven, er valt inderdaad prima mee te leven.

   Ik zoek enkel nog een omranding, want de zijkant is gehavend en niet te zien op de foto. Mocht iemand een idee hebben waar ik dit kan vinden.

   Perfectie bestaat inderdaad niet, maar al je er naar streeft behaal je een veel mooier resultaat waar je trots op kan zijn.

   Verwijderen