dinsdag 9 april 2013

Fietsen met kindjes: Bakfiets Johnny Loco Cargo Cruiser Review

Al meer  dan een jaar rijden we rond met onze bakfiets, hoog tijd voor een evaluatie.

Looks

Wat een lekkere fiets. Zet hem naast iedere andere bakfiets en hij springt er direct uit met zijn old school classic looks.

Versnellingen

Schakelen gaat fantastisch lekker licht, ook uit stilstand.. Bereik is meer dan uitstekend. We geraken overal op en over.

Remmen

De remcapaciteit leek in het begin te gering voor het gewicht van de fiets + belading. Maar na een jaar rijden merk ik dat de remmen hun werk doen en krachtig genoeg zijn om de fiets snel te doen stoppen. Ook met geladen fiets in een afdaling is er genoeg remkracht.
Er zit ook een parkeerrem op de hendels wat heel handig is. De blokkering laat soms wel wat te wensen over, zo kan je de fiets nog verduwen als deze geblokkeerd staat.

Regenhoes

We hebben de luxe hoes gekocht. Bij de gewone kunnen  er maar 2 kindjes mee. De kap houd de kindjes goed droog en je ziet ze heel goed zitten. Aerodynamica en looks zijn heel goed. Voorste kindjes zitten met hun neus tegen de "ruit" maar dit stoort hen niet.
Montage kon iets steviger, 2 extra spanbandjes lossen het probleem op.
De kap plooit zich volledig open en daardoor is kindjes inzetten heel gemakkelijk. Ik heb er zelf 2 magneten en een velcro strip ingekleefd zodat we kunnen rijden met de kap open zonder dat deze tegen de grond sleept. Bij warmer weer rijd ik soms enkel met de zijkanten open voor verkoeling.

De afwerking kon dus iets beter, het zit zich in de details zodat het gebruiksgemak sterk omhoog gaat.

Kindjes vervoer

De hangmatjes bieden enige vering, ze kijken allen in de rijrichting wat er logisch uitziet.
Onze 2 oudsten zit op het voorste bankje. Nu onze grote meid 4,5 jaar is begint het wel beetje krap te worden aan de benen als ze vooraan zit en krap in de hoogte als ze achteraan zit.
Kindjes kunnen wel niet slapen in de fiets. In een aanhangkar lukt dat veel gemakkelijker.
In het begin stond de Maxi cosi op het achterste bankje. Deze paste er precies tussen. Er is dan geringe laadcapaciteit onder de hangmatjes.
Na 1 jaar heb ik het achterste matje verwijderd en vervangen door een kinderstoel voor de auto waar ik een deel van gesloopt heb.
Na 1.5jaar zit de kleinste nu ook gewoon in de hangmatjes.

Materiaal vervoer

De hangmatjes zijn niet zonder imbus sleutel te verwijderen. Wat spijtig is. Een plooibakje past wel mooi op het achterste zitje. Vervoerde al van de winkel: 6 flessen cola, 14 flacons melk, 4 dozen katteten en nog paar extra dingen zoals brood, beleg, .... Een winkelkar vol kan er zonder problemen in. Beetje afhankelijk als er nog kindjes bij moeten.

Verlichting 

40€ = teveel geld voor 2 matige voorlichten en achterlicht met klein aan/uit knopje en iedere maand lege batterij. Het ziet er ook mooi uit, maar is ondermaats aan hedendaagse lampen. Een extra achterlicht onder het zadel lost dit probleem op maar dit zou niet mogen. Het standaard achterlicht heb ik vervangen door een ander model, hopelijk gaan de batterijen nu langer mee.

Diefstal

Er zit een degelijk abus achterwielslot op. Als hij lang ergens moet blijven staan gaat er nog groot abus slot door de wielen.

Stuurgedrag

De fiets stuurt beter geladen dan ongeladen. Al merk je dit enkel bij bergaf aan hogere snelheden. Het bochtenwerk vergt in den beginnen wat gewenning omdat de 3 wielen neiging geven tot kantelen. Maar dit went snel. Op 2 wielen rijden met een lege fiets is dikke fun :)

Snelheid

15km/u is tempo op vlakke weg. Op mijn dooie gemak door stad rijden doe ik het liefst. Ik ben dan zelfs meestal sneller dan met de auto.
Grote afstanden zijn een uitdaging en doen we dus niet veel. Maximum gereden afstand is 16km enkel

Afwerking

In het begin vond ik dat de lak snel beschadigde er ontstonden slijtsporen door de rem kabels. Roesten doet hij niet door de aluminium. Na een paar maand werden de rem kabels anders gelegd en de slijtsporen weggewerkt met een autowax.
De kritiek plaatsen waar de kindjes opstaan om er in te klimmen worden besteld met soort plastik beschermfolie voor op de auto
Na 1,5 jaar ziet de fiets er nog altijd als nieuw uit en kan ik geen sluitsporen vinden.

Conclusie

We zijn zeer tevreden over onze aankoop. Soms had ik elektrische ondersteuning gewenst maar enkel om de grotere afstanden eenvoudig te kunnen overbruggen.
Een bakfiets is een aanrader voor in de drukke stad/gemeente. Overal parking en veel fietswegjes binnendoor zorgen ervoor dat ik meestal sneller ergens ben met de bakfiets dan de auto.
Ook de kindjes zijn er gek van en rijden graag mee.

2 opmerkingen:

 1. eindelijk tijd gevonden om te lezen! Leuke review, erg compleet en handig voor beginnende bakfietsers. Al blijf ik na het lezen van de review toch blij met mijn Christiania. Smaken en wensen verschillen en gelukkig maar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedankt voor je review

  Ik heb voorheen een boxbike gehad, die ik heel snel verkocht heb vanwegen het rijgedrag.

  heb nu na het lezen van je review een dutch delight met trapondersteuning gekocht, (ga hem overmorgen halen)

  grz Germt

  BeantwoordenVerwijderen