maandag 29 augustus 2011

Roeselare Fietst

Gisteren trok ik er nog keer op uit met WOL naar de afsluitdag van Roeselare fietst. Na een succesvolle deelname vorig jaar gingen we dit jaar terug. Nu ging het niet richting Ieper maar richting Diksmuide - Nieuwpoort, hemels vlak maar strakke wind en regen zorgden voor de uitdaging.
Met 11 man stonden we aan de start en deelden de groep bij de eerste bevoorrading op in een snelle en minder snelle groep. Iedereen tevreden blijkt op het eind.

Korte samenvatting:
  • Vertrekuur in Tielt: 7u35
  • Vertrekuur in Roeslare: 9u15
  • Terug in Roeselare: 15u15
  • Vertrek in Roelare: 16u10
  • Terug in Tielt: 17u00
  • km eindstand: 160km
  • Gemiddelde snelheid: 25km/u
  • Deelnemers: 11 stuks
  • Nieuwe gezichten: 3
  • Aantal velomobielen: 4
  • 1 lekke band (mijn big apple achterband) (Bango lek nr 5)
Iedereen keerde tevreden naar huis en waarschijnlijk zijn we terug volgens jaar op post.
Foto's vind je hier

maandag 22 augustus 2011

Minivizier

Minivizier inleiding
Wim schermers heeft het "uitgevonden" (eerder populair gemaakt): het minivizier. Een klein doorzichtig stukje plastik (lexan) net voor het instapgat zou de luchtstroom moeten verbeteren, de wind uit je gezicht houden en de snelheid verhogen. Wim heeft met een simpel experiment indrukwekkende cijfers gevonden. Iedereen wil het dus proberen. Je kan het vizier kopen zijn webshop, maar zelf maken houd niet veel in als je over het materiaal beschikt.

Minivizier maken
Ik nam contact op met fietser.be en ze konden mij een stuk lexan bezorgen van 100 x 50cm voor 15€. Met een schaar, lijm (pattex, geen nagels of vijzen) en magneten trok ik aan de slag en na 20min had ik een mooi minivizier gemonteerd op Bango. Het gesneden stuk lexan is 85cm lang en 10cm hoog. Er bevinden zich 4 magneten op het vizier en 6 aan de binnenkant van de body. Dit zorgt voor een cleane look en eenvoudig instellen of verwijderen.

Resultaat
Er zijn 2 standen, een hoge en een lage stand. De hoge stand gebruik ik het meest en heeft ook het meest effect. Het grote verschil is de verminderde wind in het gezicht, dit zorgt vooral voor een stillere rit. Maar tegelijk is er minder ventilatie en dus krijg je het een stuk warmer. Dan zet ik het vizier in de lage stand voor iets meer koeling. S' morgens ontstaat er ook condens tijdens het klimmen, dan kijk ik erover of zet het in de lage stand.  Veel geloof had ik niet in de voorspelde snelheidswinst. Maar na een paar ritten moet ik wel zeggen dat er snelheidswinst is. Hoeveel valt moeilijk te zeggen, maar ik kan bv 35km/u eenvoudiger aanhouden dan voorheen.
De installatie met mageneten is fantastisch, een duwtje en het vizier veranderd van positie. En verder staat het muurvast. Er is reeds een volgende lading magneten besteld om andere dingen te bevestigen in de mango.

Conclusie
Iedereen met een mango, strada of quest zou het moeten proberen. Voor 15€  je peperdure velomobiel verbeteren is een goede investering.

hoge stand

Lage stand

vrijdag 19 augustus 2011

Flevobike Upgrade

Mijn blog staat al paar weken stil maar mijn fietsen zeker niet. Ik heb ondertussen reeds 430km met mijn Flevobike gereden. Hij ging zelfs mee op vakantie naar puyenbroek om daar rond te toeren s' avonds of om naar de winkel te gaan. Vorige week zondag reed ik er de doortrapperstocht mee met WOL (west en oostvlaamse ligfietsers).
50km rond Tielt aan een gemiddelde van 25km/u

Ook technisch is hij er erg op vooruit gegaan. Het versnellingsbereik was te klein en de derailleur was gescheurd.
Ik heb er even aan gedacht om een naafversnelling te installeren maar om de kostprijs en gewicht te drukken heb ik maar terug voor een derailleur gekozen. Een nieuwe derrailleur, pions, ketting en gripshift zorgen nu voor zorgeloos schakelen (kostprijs: 75€ inclusief montage). Met de 5 extra tanden op het grootste blad is vertrekken eenvoudiger en het bergen klimmen veel beter voor de knieën.
Het schakelen is ook heel handig met de omgekeerde gripshift, het is enkel opletten met de losse versnellingskabel bij het parkeren tegen de muur of het vervoeren in de auto.
Er staat ook eindelijk een fietscomputer op. Ik heb nu een idee van snelheid en deze valt reuze mee. +27km/u is eenvoudig haalbaar. De snelheid is voor mij niet zo belangrijk, hij is vooral reuze comfortabel en kan eenvoudig in de auto (wat ik zijn grootste troef vind)
Ik denk verder na over het installeren van klikpedalen. Dat lijkt met nog relaxter rijden en sturen, ik test dit in de komende weken.
Oude situatie


nieuwe situatie

omgekeerde gripshift

fietscomputer



vrijdag 5 augustus 2011

Antwoord Meldpunt fietspaden 11

Het antwoord dat ik op 2 augustus heb ontvangen.

Geachte,


Wij hebben uw melding in goede orde ontvangen.

Bij nazicht bleek dat de zijbermen dringend gemaaid moesten worden. Wij zijn echter bezig met de eerste algemene maaibeurt. We hebben dan ook meteen de aannemer verwittigd dat dit zo snel mogelijk diende te gebeuren. Normaal zal dit tegen eind deze week opgelost zijn.


Het was eigenlijk al veel eerder in orde. Volgende foto nam ik op 28 juli.
Toen ik gisteren voorbijreed was de poetsdienst ook gepasseerd. 
Mooie zo, terug een proper en veilig fietspad.