woensdag 27 november 2013

Stedelijke verkeerscommissie 6 maand later

Reeds 6 maand ben ik lid van de stedelijke verkeerscommissie in Tielt. Gisteren nam ik deel aan de 3de vergadering waar er werd beslist over het beleid van de komende jaren.  Tijd voor een klein overzicht en evaluatie.

Tot nu
Tot nu heb ik al positieve ervaringen gehad en heb een goed gevoel over de fietsmentaliteit van het huidige bestuur. Dat alles traag gaat had ik wel verwacht, sommige kleine punten die beslist waren 6 maand terug zijn nog altijd niet uitgevoerd. Enkele weinige al wel.
Sommige punten op de agenda zijn aangebracht door leden van de commissie maar de meeste komen van verontruste burgers die hun beklag doen.

Inspraak
Op bijna alle punten komt het fietsers oogpunt ter sprake. En als dit niet gebeurd doet ik of iemand anders het wel. Ik heb mijn inbreng al kunnen doen op verschillende items en deze worden meestal goed ontvangen. Er zijn ook een aantal fietsers binnen de commissie, dus sta ik nooit alleen.

Fietsdossier
Wat niet gemeld is, is niet geweten. Dus werkte ik verder aan mijn fietsdossier over Tielt en mocht dit vorige maand voorleggen bij de schepenen en mobiliteitsambtenaar. Ze waren blij met mijn enthousiasme en alle punten werden besproken. Over de meeste waren ze positief en zagen de meerwaarde voor de fietsers in Tielt. Het zijn vooral kleine punten zonder hoge kostprijs die snel kunnen worden geïmplementeerd. Wie het kleine niet eert, ....
Op de volgende vergadering mag ik het dossier voorleggen aan de volledige commissie. Ik heb dus nog werk voor de boeg om alles bij te schaven en nog enkele andere punten toe te voegen.

Fietsersbond contactpersoon
Mijn fietsdossier ging ook richting fietsersbond om de haalbaarheid te controleren. Prompt werd het voorstel gedaan of ik geen lokale contactpersoon van Tielt wilde worden. Een vraag waar ik natuurlijk ben op ingegaan. Een lokale afdeling in de toekomst? Wie weet?

En verder
Verder wordt er gefietst natuurlijk, met alle fietsen. Brompton, vero, roets, bango, tandem, vrouwenfiets, bakfiets. Allemaal zijn de laatste maand wel keer van stal geweest, sommige iedere dag. Sommige met de problemen, de meeste probleemloos.
En volgende week komt er zelf een nieuwe ligger bij. Maar daar meer over volgende week.


woensdag 20 november 2013

Bakfiets ++

Er moet een lading spaanderplaten naar het containerpark.
Waarom niet met de auto?
Waarom wel?



maandag 18 november 2013

Johnny loco bakfiets lekke band en extra achterlicht

Dit maal staat de rechter band van de johnny loco lek. Een leeglopertje door een klein stukje glas. Het wiel verwijderen vind ik omslachtig door de trommelrem dus gewoon de band plakken terwijl deze nog in het wiel zit is de eenvoudigste oplossing.

Een bakfiets is geen gewone fiets of velomobiel. om gemakkelijk te werken aan de voorwielen kip ik hem op zijn neus. Een paar oude speeltegels beschermen de voorkant tegen krassen. Het geeft wel een gek zicht

Het achterlicht vond ik nog altijd niet voldoende tijdens deze donkere dagen. Vandaag dacht ik eraan dat er op mijn eerste ligfiets een magneet licht was gemonteerd en dit ligt weg te roesten in een doos met fietsspullen. Ik heb deze nu op de Johnny Loco gemonteerd. De spaak magneet heb ik verhoogt met paar extra magneten. Nu is er altijd een knipperlicht, zonder batterijen.